Jezici su složeni i fascinantni sistemi komunikacije. Međutim, uprkos tome što se svakodnevno koriste, postoji mnogo zanimljivih činjenica o jezicima koje nam često ostaju nepoznate, a u ovom tekstu vam predstavljamo 12 najneobičnih koje će vas, možda, iznenaditi.

 1. Postoji jezik koji govori samo nekoliko osoba
  Busuu jezik se govori u južnom bantoidu Kameruna. Kako je zabeleženo, godine bilo je ukupno 8osoba koje su ga koristile, a 2005. godine samo njih troje.
 2. U jednoj državi govori se više od 800 jezika
  Papua Nova Gvineja je zemlja u kojoj se koristi 841 jezik. Međutim, predviđa se da će u skorijoj budućnosti u ovoj državi nestati 40 jezika koje koristi veoma mali broj ljudi.
 3. Biblija je najprevođenija knjiga na svetu
  Kompletna Biblija može se pročitati na 683 jezika, a delovi nje su prevedeni na ukupno 3000 različitih jezika.
 4. Najmanji alfabet ima samo 11 slova
  U pitanju je jezik Rotoka koji se govori na Papua Novoj Gvineji, a ova činjenica ga čini jezikom u kome se koristi najmanji broj slova na svetu.
 5. Smo jedan jezik je razvijen potpuno nezavisno od drugih
  Baskijski jezik, kojim se služe stanovnici planina koje odvajaju Španiju i Francusku stvoren je bez uticaja bilo kojih drugih jezika. Uzrok tome jeste velika izolovanost ove oblasti od ostatka sveta.
 6. Postoji više od 200 izmišljenih jezika
  Ovi jezici se koriste u različitim filmovima, serijama i književnim delima. Među njima su kligonski iz Zvezdanih staza, kao i navi koji govore žitelji planete Pandora u filmu Avatar.
 7. Vazduh znači voda
 8. Verovali ili ne, ali indonežanska reč koja se koristi da označi vazduh, zapravo znači voda.
 9. Najduži alfabet ima 73 slova
  U pitanju je jezik koji se koristi u Kambodži i ujedno predstavlja jedan od najtežih jezika za učenje.
 10. Najkraća rečenica ima samo dva slova
  Engleski izraz „Go!“ (kreni) predstavlja najkraću, gramatički ispravnu rečenicu na nekom jeziku. U njoj subjekt nije naveden već je samorazumljiv.
 11. Nemci su stvorili za engleski jezik
  Pod ovim se misli na to da engleski jezik svoje korene vuče od Angla, naroda koji je nekada živeo na obalama Zapadne Nemačke.
 12. Japanci koriste tri pisma
  U „Zemlji izlazećeg Sunca“ svakodnevno se koriste čak tri pisma: hiragana (znakovi koji predstavljaju slogove), katakana (znakovi za pisanje tuđica i stranih imena) i kandji (slikovno pismo preuzeto iz kineskog jezika).