Vreme kada će mašina moći da zameni ljudske prevodioce najverovatnije nikada neće doći budući da je, recimo, shvatanje konteksta, slenga i idioma u jednom jeziku izuzetno komplikovano za nju. Ipak, to ne znači da različite aplikacije nisu od velike pomoći kada vam je potrebno da neki tekst prevedete na strani jezik. Zapravo postoji čitava paleta alata koji vam mogu uštedeti podosta vremena, a ovde ćemo izdvojiti 4 aplikacije koje vam mogu pomoći da nešto brzo prevedete i navesti prednosti i nedostate svake od njih.

Google Translate

Svakako najpoznatiji online alat za prevođenje teksta jeste Google Translate. Iako njegova efikasnost i kvalitet prevoda u mnogome zavise od jezika sa kog i na koji se prevodi, ali i od toga koliko su same rečenice složene, Google translate ostaje mesto kome se mnogi obraćaju za pomoć.

Google Translate se može pohvaliti bazom sa više od 100 jezika koje možete odabrati, ali uz to nudi i mogućnost različitih funkcija kao što je opcija čuvanja teksta, preslušavanja i kopiranja prevedenih rečenica. Takođe, ovaj alat omogućava korisnicima i da tekst unose putem tastature ili rukopisom što može biti velika pogodnost za osobe koje sporo kucaju.

Dodatno, iako je u pitanju besplatna aplikacija, Google Translate je integrisan sa brojnim mobilnim aplikacijama i drugim Google alatima što vam može dodatno olakšati posao.

Ipak, postoje i određeni nedostaci koje ova aplikacija nosi sa sobom.

Naime, Google Translate prevodi nisu baš uvek gramatiči ispravni i često se može dogoditi da, naročito kod manje popularnih jezika, isporuči prevod koji nije razumljiv.

Yandex Translate

Yandex Translate je platforma koja omogućava korisnicima da prevode tekstove, web sajtove, pa čak i slike. Ovu aplikaciju krasi veoma privlačan dizajn, velika brzina rada, ali i mogućnost učenja stranog jezika.

Yandex Translate takođe poseduje funkciju koja korisnicima predlaže ispravke grešaka kod loših prevoda i može podržati tekst do 10.000 karaktera uz opciju da jednim dugmetom menjate dva jezika. Dodatno, ovde je moguće unositi tekst diktiranjem.

S druge strane, jedan od najvećih nedostataka Yandex Translate aplikacije odnosi se na njegov photo translator koji podržava prevođenje onih fajlova za koje uradite upload, ali ne i slika sa interneta.

Bing Translator

Iza Bing Translator aplikacije stoji kompanija Microsoft. Ovaj alat takođe korisnicima nudi lepo dizajniran i intuitivan interfejs uz mogućnost unosa teksta do 5000 karaktera.

Ukoliko tekst kopirate, kao i prethodnici, Bing Translator će ga automatski prepoznati, a na vama je da samo odaberete jezik na koji želite da prevod bude obavljen. Nakon toga, prevedeni tekst možete iz Bing Translatora podeliti na drugim platformama.

Kada su u pitanju loše strane, glavni nedostatak ove aplikacije za prevođenje jeste činjenica da ne podržava veliki broj jezika.

Reverso

Reverso je aplikacija za prevođenje koja automatski prevodi tekstove sa jednog jezika na drugi. Ono što je izdvaja u odnosu na konkurenciju jeste opcija „prevođenje konteksta“. Naime, ispod prevedenog tekstaaplikacija prikazuje okvir koji sadrži dodatne primere kako bi prevod mogao izgledati da se ulazni tekst malo razlikovao.

Reversko aplikacija takođe prikazuje tastaturu na ekranu putem koje je moguće uneti tekst i omogućava korisnicima da preslušaju prevod.

Negativna strana ovog alata jeste to što prevod radi veoma sporo, ali i činjenica da nije moguće unositi tekst diktatom.

Aplikacije za prevođenje, kao što smo na početku i naveli, mogu biti odlična pomoć u poslu i možete ih koristiti kada vam je potreban okviran prevod nekog teksta. Ipak, nije preporučljivo da se na njih oslonite ukoliko prevodite zvanične dokumente ili sadržaje koji nisu namenjeni samo za vas. U ovom slučaju najbolja opcija je angažovanje profesionalnog prevodioca, a bez obzira za koji jezik ili jezike su vam potrebni prevodioci agencija Alfa prevod vam stoji na raspolaganju.

Kontaktirajte nas za besplatnu procenu cena za Vaše prevode